Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

MS Hastalığının İlk Belirtileri Diş Ağrısı ve Yüz Uyuşması Olabilir

Türkiye’de yaklaşık 80 bin kişinin mücadele ettiği MS hastalığında, ilk belirtiler genellikle diş ağrısı, yüz uyuşması ya da konuşma bozukluğu şeklinde kendini gösterebiliyor. Doç. Dr. Nurettin Diker, bazı durumlarda MS’in beyinden önce ağız ve çene bölgesinde belirtiler verebileceğini vurgulayarak, “Yüz ağrısı, çene uyuşması, konuşma ve yutma güçlüğü gibi şikayetlerle bize başvuran hastalarda, aslında ilk MS bulgularını gözlemliyoruz. Bu belirtiler genellikle diş ağrısı olarak yanlış yorumlanıp yanlış tedaviler uygulanabiliyor” dedi.

Diker ayrıca, diş hekimlerinin de MS’in erken belirtilerini fark edebileceğini belirtti. MS hastalarında diş eti hastalıklarının ve çürüklerin sağlıklı bireylere göre daha sık görüldüğünü vurgulayan Diker, “Bu durum sadece ağız sağlığını değil, genel sağlığı da tehdit ediyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ayrıca, çürük olmayan ama bıçak saplanır gibi ağrılar yaşayan kişilerde bu durumun sinirsel kökenli olabileceğini belirten Diker, bu tür durumlarda mutlaka MS ihtimalinin araştırılması gerektiğini söyledi. MS tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini de ekleyerek, “Antidepresanlar, antikonvülzanlar ve kortikosteroidler; ağız kuruluğu, tat kaybı, ağız yanması ve çürük oluşumuna neden olabiliyor. Bu ilaçlar sadece hastalığı değil, ağız sağlığını da etkileyebilir. MS hastalarında yorgunluk özellikle günün ilerleyen saatlerinde artar. Dolayısıyla diş tedavileri sabah saatlerine alınmalı ve kısa süreli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Halk arasında MS hastalığının belirtileriyle ilgili farkındalığın düşük olduğunu vurgulayan Diker, “MS aslında sandığınızdan daha yakın. Eğer diş eti kanamanız varsa, konuşma bozukluğu ya da ağızda uyuşma yaşıyorsanız, bu sadece diş sorunu değil, aynı zamanda sinir sistemi hastalığının bir işareti olabilir. Özellikle gençlerde görülen anlaşılamayan yüz ağrıları ve diş eti problemleri ciddi bir uyarı işareti olabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Karabük’te Trafik Kazası: Bir Genç Hayatını Kaybetti

Safranbolu’da yolun karşısına geçerken otomobilin çarptığı 21 yaşındaki Emirhan Güneri, olay yerinde hayatını kaybetti. Sürücü yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Tansiyon krizi: Ölçümle hayat kurtarılır

Tansiyon 180/110’un üzerine çıktığında kriz sayılır. Görme bozukluğu, baş dönmesi göğüs ağrısı varsa acil müdahale gerekir. Evde panikle yapılan hatalar krizi daha da büyütebilir. Hangi durumda beklenmeli, hangisinde hemen hastaneye gidilmeli bilmek hayati önem taşır.

Mide sağlığınızı ertelemeyin

Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, sindirim sistemi hastalıklarının tanısında büyük önem taşıyan gastroskopi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Uzm. Dr. Çetin, mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyini incelemek amacıyla uygulanan bu görüntüleme yönteminin hem tanı hem de tedavi açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”