Anket: Gazetecilerin çoğu daha iyi bir ücret karşılığında mesleği bırakmaya hazır!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Açıkladı: Gazetecilerin Durumu Endişe Verici

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 2024-2025 Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyuna açıkladı. Anket sonuçlarına göre, yetkili işyerlerinde çalışan katılımcıların üçte biri ve yetkisiz işyerlerinde çalışan katılımcıların çoğunluğu, daha iyi bir ücret karşılığında gazeteciliği bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

“Gazeteciliği Bırakıp Başka Bir İşte Çalışmayı Düşünüyorum”

Journo’nun haberine göre, ankette katılımcıların açık uçlu yanıtlarına da yer verildi. Bir katılımcı “Kasım 2023’te bu ofise girdim. Maaşım hâlâ aynı, çok zor bir durum” derken, bir diğer katılımcı ise “Genç gazetecileri ölüme terk ettiler. Keşke başka bir sektörde iş bulsam. Alanımda en iyisi olduğumu biliyorum ancak hak ettiğim muameleyi asla göremeyeceğime de eminim. Tekrardan üniversite okuyup bu sektörü komple hayatımdan sileceğim günü iple çekiyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

“Gazetecilerin Yarısı Kendini Yoksul Hissediyor”

TGS’nin “Yoksulluk Araştırması”na göre, gazetecilerin neredeyse tamamı geçen yıla göre alım gücünün düştüğünü belirtti. Her iki gazeteciden biri kendini yoksul hissetmekte, katılımcıların sadece beşte biri oturdukları evin sahibi iken geri kalanı kiracı veya aile yanında yaşamaktadır. Anket sonuçları, yetkili işyerlerinde çalışan katılımcıların üçte birinin ve yetkisiz işyerlerinde çalışan katılımcıların çoğunluğunun daha iyi bir ücret karşılığında gazeteciliği bırakmaya hazır olduklarını gösterdi.

Gazeteciler Zor Durumda

Son bir yıl içinde yaşananlar endişe vericiydi. 29 gazeteci tutuklandı, 6’sının ev hapsine alındı, gazetecilere 313 soruşturma açıldı ve 123’ü gözaltına alındı. 311 gazeteci toplamda 212 davada yargılandı ve gazetecilere 137 yıl 23 gün hapis cezası verildi. 56 gazeteci fiziksel, 90 gazeteci ise sözlü saldırıya uğradı.

Basın Özgürlüğü Kısıtlanıyor

26 internet sitesi ve 90 haber URL’si engellendi, 38 haber içeriği tamamen silindi. RTÜK ise basın kuruluşlarına toplamda 87 milyon TL para cezası kesti. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB protestolarında 13 gazeteci darp edildi ve 7 gazeteci tutuklandı.

“Gazetecilere Yapılan Baskı Artıyor”

Ekim 2022’de yürürlüğe giren “Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” maddesi kapsamında; 67 gazeteci hakkında 85 soruşturma açıldı, 15 gazeteci gözaltına alındı ve 4’ü tutuklandı.

Related Posts

Mahkeme 3 ay süre vermişti! Ünlü nakliye firması resmen iflas etti!

Daha önce konkordato ilan eden Konya merkezli nakliye firması Cüşen Nakliyat iflas etti.

Yeni maaşa yeni promosyon! Zamlı aylıklarla birlikte emekliye ödemeler de değişecek

Yeni dönem zamlı emekli maaşlarının belli olmasına 2 haftadan kısa bir zaman kaldı. Bu süreçte yeni bir bankaya geçiş yapıp yüksek promosyon ödemesi almak isteyenler de araştırmalara başladı. Temmuz sonrası bankaların promosyon ödemeleri artmasa da emeklinin maaşı yükseleceği için banka ile yapacağı yeni bir anlaşma ile daha yüksek promosyon ödemesi alabilecek. Peki temmuz sonrası promosyonlar artar mı? İşte yeni maaşa yeni promosyona dair dikkat çeken detaylar…

Benzin ve motorine zam geldi

Bu gece yarısından itibaren benzine 1 lira 51 kuruş, motorine ise 3 lira 30 kuruş zam yapıldı. Zam öncesinde Ankaralılar, akaryakıt istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Zamdan sonra ise istasyonların uzun süre boş kaldığı görüldü. Akaryakıt …

Citi ve JPMorgan’dan yeni tahmin: TCMB temmuzda faiz indirir mi?

Citi ve JPMorgan’dan yeni tahmin: TCMB temmuzda faiz indirir mi?

Orta Doğu’daki savaş piyasaları vurdu: ABD’nin İran hamlesi ne olacak? Gözler Trump’ta…

Dünya genelinde enflasyon ve büyüme gibi temel makroekonomik göstergelere dair soru işaretlerinin yanı sıra artan jeopolitik riskler varlık fiyatlamalarını zorlaştırıyor. ABD’nin İran-İsrail çatışmasına dahil olabileceğine yönelik endişeler …

Telefonunu böyle şarj edenler her ay daha fazla elektrik faturası ödüyor!

Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak birçok kişi farkında olmadan elektrik faturasını kabartıyor. Uzmanlara göre yalnızca bir şarj cihazı bile yıl boyunca prizde kaldığında faturaya gizlice 20 TL’ye kadar ek yük bindirebiliyor.