Başdanışman Mehmet Uçum’dan ‘yüzde 50+1’ mesajı: 8 madde sıraladı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’dan Demokrasi Hukuku Notları

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, X hesabından, “Demokrasi hukuku notları (7)” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Uçum, “Demokratik kazanımları koruyarak değişim; değişim zamanlarında yurtsever demokrasinin temel gücü olan halkın demokratik birikimlerini korumak demektir. İşte Türkiye’de halkın iki oy hakkının ve %50+1 kuralının korunması demokratik birikimin gereğidir” diye yazdı.

8 MADDE SIRALADI

Kişisel X hesabından yaptığı paylaşımla, 8 madde sıralayan Uçum, “Demokrasi hukuku yurtsever demokrasiye hukuki güvence sağlayan normlara göre işlediğinde tam bağımsızlık hukuksal olarak hayata geçer” dedi.

Uçum’un paylaşımı şöyle:

Demokrasi hukukunun ilkeleri bahsini tamamlamıştık. Şimdi ise demokrasiye ilişkin kavramsal çerçeveyi ve yurtsever demokrasinin niteliklerini ele alarak demokrasi hukuku notlarını bitiriyoruz.

Demokrasi Tartışmaları!

Literatürde;

  • demokrasi (halk iradesine dayanan yönetim),
  • demokrasinin uygulama biçimleri (doğrudan, yarı-doğrudan, temsili demokrasi),
  • demokrasinin hükümet modelleri (başkanlık, yarı-başkanlık, parlamenter demokrasi),
  • demokrasinin türleri (liberal, muhafazakar, ulusal, sosyal, yurtsever, sosyalist, egemen demokrasi…),
  • demokrasinin alanları (siyasal, ekonomik, kültürel demokrasi…),
  • yer esaslı demokrasi (ailede, işyerinde, okulda demokrasi, yerel, ülkesel, bölgesel, küresel demokrasi…)

gibi konularda bir çok tartışma var.

Bu tartışmalar uzunca süre batıcılığın fikri tekelinde sürdü. Ancak demokrasiyi batıya ait gören ve batıcı değerlere indirgeyen ideolojik yaklaşımların teşhiriyle günümüzde demokrasi tartışması genel ve nötr bir hukuk tartışmasına dönüştü.

Daha önce demokrasi ve hukuk ilişkisini ele almış ve demokrasi hukukuna geçiş ihtiyacına işaret etmiştik. Demokrasi hukukunun ilkelerine değinmiştik.

Son olarak yurtsever demokrasinin niteliklerine değineceğiz.

Yurtsever Demokrasinin Nitelikleri!

  1. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu bir cumhuriyette yurtsever demokrasinin temel niteliği milli egemenliğin bütünlüğüdür. Bütünlüğü sağlamanın yegane yolu halkın milli egemenliğe tek başına sahip olmasıdır. Bunun için hiçbir şekilde milli egemenliğin yanında bürokratik kurumsal egemenliğe doğrudan veya dolaylı yer vermemek ana şarttır.
  2. Vesayetsiz demokrasi milli egemenliğin bütünlüğünü güvence altına alır. Demokratik irade üzerinde hiçbir makam olmamalıdır. Cumhuriyetle demokrasi eksiksiz bütünleşmeli, millet ve halk egemenliği birleşmelidir. Egemenlik iradesi halkta tekleşmelidir. Milli egemenliğin sadece halk tarafından kullanıldığı bir devlet işleyişi sağlanmalıdır.
  3. Kuvvetlerin egemenliğin fonksiyonu olması yurtsever demokrasi bakımından belirleyicidir. Kuvvetler ayrılığı kurumsal ayrılık değildir. Kuvvetler milli egemenliğin işlevidir ve fonksiyonel ayrılık olarak düzenlenmelidir.
  4. Başkanlık demokratik cumhuriyete en uygun hükümet modelidir. Başkanlık modelinde yurtsever demokrasi gereği, ülke liderliği; halk tarafından doğrudan ve salt çoğunlukla seçilen, cumhuriyeti ve milletin birliğini temsil eden başkana verilir. Halkın seçtiği başkan, doğrudan demokratik meşruiyete sahip olarak yürütme yetkisi ve görevi de üstlenir. Başkan hem halkın başkanı hem de devlet başkanı sıfatlarına sahip olur, devletin işleyişi tümden halk iradesine bağlanır.
  5. Milli hukukun üstünlüğü yurtsever demokrasinin pozitif hukuk niteliğidir. Uluslararası sözleşmelerden oluşan ve bugün çöküş yaşayan dış hukuk düzenini bir üst otorite gibi iç hukuk düzenine asla üstün tutmamak, çelişki halinde iç hukuka üstünlük tanımak bu niteliği tanımlar.
  6. Milli yargının belirleyiciliği yurtsever demokrasinin yargısal niteliğidir. Dış yargı mercilerinin, egemenlik yetkisi kullanan milli yargıyla ilişkisinde, hiçbir şartta hiyerarşik (dikey) bir konumda olmaması bu niteliği şekillendirir.
  7. Demokratik kazanımları koruyarak değişim; değişim zamanlarında yurtsever demokrasinin temel gücü olan halkın demokratik birikimlerini korumak demektir. İşte Türkiye’de halkın iki oy hakkının ve %50+1 kuralının korunması demokratik birikimin gereğidir.
  8. Tam bağımsızlık perspektifi yurtsever demokrasinin temelidir. Egemenlik ve yetki devirlerine -dış ve iç- asla izin verilmez. Güç savaşlarının hakim olduğu günümüzde ulusal demokrasiler ancak siyasal ve sosyal düzeni, milli kimliği, milli birliği ve emperyalizme karşı milli iradenin ülke hukukunu belirleme iktidarını koruyarak yurtsever demokrasi olur.

Sonuç olarak demokrasi hukuku yurtsever demokrasiye hukuki güvence sağlayan normlara göre işlediğinde tam bağımsızlık hukuksal olarak hayata geçer.

Related Posts

Van Gölü’nde Dalış Eğitim Projesi

Yukarı Deniz Derneği, 50 kişiye dalgıçlık eğitimi vererek Van Gölü’nü turizme kazandırıyor.

İsveç, Estonya’dan hapishane kiralamaya hazırlanıyor

İsveç hükûmeti, artan suç ve mahkum sayısı nedeniyle Estonya’daki hapishanelerden 600 hücre kiralamaya hazırlanıyor. Stockholm ve Tallinn arasında Haziran ayında imzalanan anlaşma, İsveç’in ceza sisteminde yeni bir dönemi başlatıyor. Kriminalvården …

Grok kaldığı yerden devam etti: Önce özür sonra hakaret

Sosyal medya platformu X’in sahibi olan Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI, sohbet robotu Grok’un krize neden olan cevaplarına ilişkin özür mesajı yayınladı. Şirket, Grok’un davranışlarına ilişkin “birçok kişinin yaşadığı korkunç davranış için derinden özür dileriz” açıklaması yaptı. Şirket, Grok’un güncellendiğini belirtti ancak sohbet robotunun X platformunda hakaret içeren cevaplar vermeye devam ettiği görüldü.

Afrika’da tarihi ateşkes: İsyancılar silah bıraktı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 3R ve UPC adlı silahlı grupların liderleri, 19 Nisan’da Çad’ın arabuluculuğuyla imzalanan barış anlaşması kapsamında silah bıraktı. Başkent Bangui’de düzenlenen törende, Ali Darassa ve General Sembé Bobo örgütlerinin …

DEM Parti heyeti, Mesut Barzani ile görüştü

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, siyasetçiler Ahmet Türk ve Leyla Zana ile bazı milletvekillerinden oluşan heyet, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) eski Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

AKP’li eski vekilden çarpıcı öneri

AKP’li eski vekil Şamil Tayyar’dan, terör örgütü PKK üyesi bir grubun silah bırakmasının ardından dikkat çeken bir çıkış geldi. Süreci başarıya ulaştıracak “daha etkili” stratejiye ihtiyaç olduğunu savunan Tayyar, bunun YPG’yi de kapsayacak şekilde genişletilmesi önerisinde bulundu.