Çiğ süt üreticisine 19,1 milyar TL destek

Türkiye’de Çiğ Süt Üretimi Geçen Yıl Yüzde 4,7 Arttı

1 Haziran Dünya Süt Günü vesilesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan derleme sonuçlarına göre, Türkiye’de çiğ süt üretimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,7 artarak 22 milyon 487 bin 757 tona ulaştı.

Üretilen sütün yüzde 93,6’sı ineklerden, yüzde 4’ü koyunlardan, yüzde 2,1’i keçilerden ve yüzde 0,3’ü mandalardan elde edildi.

Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, bu yılın mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 artarak 1 milyon 15 bin 647 tona yükseldi. Aynı şekilde, ocak-mart döneminde içme sütü üretimi de yüzde 1,4 artışla 2 milyon 854 bin 383 tona çıktı.

Mart ayında süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 artarak 148 bin 525 ton oldu. Ocak-mart döneminde ise içme sütü üretimi yıllık bazda yüzde 1,1 artarak 431 bin 927 tona ulaştı.

Türkiye, inek sütü üretiminde dünyada 10. sırada yer alırken, Avrupa ülkeleri arasında 3. sırada bulunuyor. Ülkedeki süt ve süt ürünleri tüketimi kişi başına yılda yaklaşık 263 litre olarak hesaplandı.

Üretimde Verimlilik Ön Planda

Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerin girdi maliyetlerine katkı sağlamak ve üretimin sürdürülebilirliğini desteklemek amacıyla çiğ süt desteklerine devam etmektedir.

Bakanlık, bu yıl uygulanmaya başlanan yeni destekleme modeliyle temel desteklerin yanı sıra yönlendirici ve verimlilik odaklı başlıklara da odaklanmaktadır. Bu sayede, kaliteli çiğ süt üretiminin artırılması, spekülatif piyasa hareketlerinin önlenmesi, hayvancılık işletmelerinin gençleştirilmesi, kadınların üretimde etkin rol alması ve belirlenen bölgelerde üretim planlamasının teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Bu kapsamda, aile işletmeleri, kadın, genç ve kalite standartlarını karşılayan üreticilere ilave destek primleri ödenmektedir. 2020’de üreticilere 2 milyar 229 milyon 750 bin lira çiğ süt desteği sağlanırken, bu rakam 2023’te 4 milyar 258 milyon 355 bin liraya yükseldi.

Geçen yıl toplamda 5 milyar 517 milyon 772 bin lira destekleme ödemesi yapılan üreticilere, 2020-2024 dönemindeki destek tutarı ise 19 milyar 89 milyon 629 bin lira seviyesine ulaştı.

Related Posts

Hayat pahalılığı vatandaşı borca boğdu!

Vatandaşın borç yükü her geçen gün ağırlaşıyor. Hayat pahalılığı, yüksek faiz oranları ve gelir-gider makasındaki derinleşme, milyonlarca kişiyi kredi ve kredi kartı borcuyla yaşamaya mahkum ederken, borçlarını çeviremeyenlerin sayısı ise endişe …

Brent petrol 70 doların üzerine çıktı

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Bu …

Tağşişte ilk sıra zeytinyağının

Tarım ve Orman Bakanlığı, internet sitesi üzerinden yayınladığı ‘taklit ve tağşiş’ listesini bu ay ikinci kere güncelledi. 

Emekliler isyanda: Ödediğimiz primleri sadaka olarak veriyorlar

Emekliler yüzde 16,67’lik zamma isyan etti: Bir vatandaş, “Yıllarca ödediğimiz primleri sadaka olarak bize geri veriyorlar. Hükümettekilerin bir öğün yemeğine yeter mi bize yaptıkları zam? diye sorar

Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen 2025-Ukrayna İyileştirme Konferansı’na katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İtalya ve Ukrayna hükümetlerinin ortaklaşa düzenlediği “2025-Ukrayna İyileştirme Konferansı”na Türkiye’yi temsilen katıldı.

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …