Destek tutarları artırıldı! İşte 16 soruda ‘Yarısı Bizden’ kampanyası

İstanbul’da Yarısı Bizden Kampanyası Kapsamında Kentsel Dönüşüm Hızla Devam Ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından koordine edilen Yarısı Bizden kampanyası, İstanbul’un tüm ilçelerini kapsayarak vatandaşlara ev ve iş yerlerinin dönüşümü için hibe, kredi ve taşınma yardımı kapsayan destek ödemeleri sunmaya devam ediyor. 2023 yılında başlatılan kampanya, riskli konut sahiplerinin tümünün faydalanabileceği şekilde tasarlanmıştır.

1 KONUT İÇİN 1 MİLYON 875 BİN TL DESTEK

Yarısı Bizden kampanyası kapsamında her bir konut için 875 bin TL hibe, 875 bin TL kredi ve 125 bin TL taşınma desteği verilmektedir. Böylelikle, her bir konut için 1 milyon 875 bin TL finansman desteği sağlanmaktadır. Ayrıca, hak sahibinin diğer her bir konutu için 1 milyon 750 bin TL kredi imkanı da sunulmaktadır. Bu kredilerde ilk yıl faiz uygulanmamakta olup, geri ödemeler yapı ruhsatı alındıktan 2 yıl sonra başlamakta ve 10 yıl vadeyle yapılmaktadır.

BÜYÜK DÖNÜŞÜMLERDE TOKİ VE EMLAK KONUT DA DEVREDE

Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında alan bazlı büyük dönüşümlerde bir konut için 875 bin TL’lik hibe desteği sağlanmaktadır. Bu dönüşümlerde inşaatları TOKİ ya da Emlak Konut GYO üstlenmekte olup, hibe tutarı bina maliyetinden düşürülmekte ve kalan borç uzun vadeli ödeme seçenekleriyle taksitlendirilmektedir.

İŞ YERLERİNE DE DESTEK SAĞLANIYOR

Benzer koşullar altında, hak sahibinin bir dükkanı veya iş yeri için 437 bin 500 TL hibe ve 437 bin 500 TL kredi desteği sağlanmaktadır. Aynı hak sahibinin diğer her bir dükkanı için 875 bin TL kredi imkanı sunulmaktadır.

İSTANBUL’DA 62 BİN KONUT YARISI BİZDEN İLE DÖNÜŞÜYOR

İstanbul’da 21 bin ev ve iş yerinin Yarısı Bizden Kampanyası ile inşası devam etmekte ve 41 bin konut için proje süreci devam etmektedir. 2012 yılından bu yana İstanbul’da kentsel dönüşüm ile 923 bin bölüm yeniden inşa edilmiş olup, yaklaşık 209 bin bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam etmektedir.

15 SORUDA İSTANBUL İÇİN YARISI BİZDEN KAMPANYASI

1-Kimler faydalanabilir?
İstanbul’un 39 ilçesinde riskli yapı sahiplerinin tümü kampanyadan faydalanabilir.

2-Proje ön şartları nelerdir?
Yeni projedeki yapı (otopark ve sığınak hariç), eski yapının bir buçuk katı büyüklüğünü geçmemelidir.

3-“Ev/iş yerimin riskli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?”
Bakanlığa bağlı lisanslı kuruluşlara karot örneği baktırılarak risk durumu tespit edilir.

4-Yarısı Bizden’e nasıl başvuru yapılır?
e-Devlet başvurusuna gerek duyulmaz. Kat irtifakı kurulduktan sonra hak sahibi tespiti yaptırmak üzere ilçe belediyesine başvurulur.

5-TOKİ ve Emlak Konut inşaat desteği veriyor mu?
Bina yerine alan/ada bazlı site benzeri büyük dönüşümlerde tam uzlaşma sağlanması halinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, TOKİ ve Emlak Konut iş birliği ile destek sağlanır.

6-Alan bazlı büyük dönüşümde hangi kolaylıklar sağlanır?
875 bin TL’lik hibe, TOKİ ya da Emlak Konut ile de inşa desteği verilir.

7-Alan bazlı dönüşümde geri ödeme nasıl yapılır?
Hibe tutarı bina maliyetinden düşürülür arta kalan borç ise uzun vadeli uygun ödeme koşullarıyla taksitlendirilir.

8-Yüklenici firma ile dönüşümde her konut/iş yeri için ne kadar destek verilir?
Hak sahibinin bir konutu için 875 bin TL hibe ve 875 bin TL kredi, hak sahibinin bir dükkanı için 437 bin 500 TL hibe ve 437 bin 500 TL kredi,

9-İlk konut/iş yeri için Yarısı Bizden desteği alan vatandaşlar diğer ev/ iş yerleri için de kampanyadan faydalanabilir mi?
Hak sahipleri bir konut için verilen 1 milyon 875 bin TL’lik desteğin ardından diğer her bir konutu için 1 milyon 750 bin TL kredi imkanından faydalanabilir.

10-Ödeme hak sahibine mi yükleniciye mi yapılır?
Bina bazlı dönüşümlerde ödemeler hak sahipleri adına yükleniciye yapılır.

11-Ödeme ne zaman ve nasıl yapılır?
Ödemeler işin farklı aşamalarında yüzde 30, yüzde 30, yüzde 30 ve yüzde 10 olarak yapılır.

12-Tahliye/taşınma desteği ne kadar?
Tahliye desteği 125 bin TL olarak ödenir.

13-Tahliye desteğinden kiracılar da faydalanabilir mi?
Daire/iş yerinde oturan kiracıysa kiracıya, değilse ev sahibine ödenir.

14-Otopark ve sığınak yapınca hak kaybı olur mu?
Otopark ve sığınak alanları inşaat alanı metrekaresinin dışında tutulur.

15-Kredi geri ödemeleri ne zaman başlar?
Yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlar. 10 yıla kadar vade uygulanır. Ödemenin başladığı ilk yıl faiz uygulanmaz.

16-Kredi için gelir şartı aranır mı?
Hak sahiplerine kredi verilirken gelir ve kredi puanına bakılmaz.

Related Posts

GES’lerdeki arızaları hızlı tespit edebilecek sistem çalışmaları başladı

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) ile 3 üniversitenin ortak geliştirileceği yapay zeka destekli yazılım sayesinde, güneş enerji santrallerindeki (GES) panellerde meydana gelen arızaların anında ve nokta atışı tespit edilmesi amaçlanıyor.

Telefon ve internet tarifelerinde yeni dönem! e-Devlet’te devreye alındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, vatandaşların, telefon ve internet tarifelerini karşılaştırabilmesini sağlayan yeni hizmeti e-Devlet üzerinden devreye aldıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Mobil telefon, sabit internet ve telefon tarifeleri tek bir platform üzerinden kıyaslanabilir hale geldi” dedi.

Dolar arttı otomobil fiyatları çıldırdı: İşte marka marka fiyatlar

Otomotiv sektörü, mayıs ayına yüksek oranlı zamlarla giriş yaptı. Artış oranları model bazında yüzde 10’u bulurken, bazı modellerde yüzde 16’ya varan zamlar kaydedildi.

Yarın açıklanacak, milyonlarca emeklinin kaderini belirleyecek

Emeklilere yapılacak temmuz zammı için kritik enflasyon verisi yarın açıklanacak. TÜİK’in duyuracağı nisan enflasyonuyla birlikte 6 aylık enflasyon farkının 4 aylık bölümü kesinleşmiş olacak.

TZOB Genel Başkanı, zirai dondan etkilenen meyve bahçelerini inceledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta zirai don ve dolu nedeniyle zarar gören meyve bahçelerinde incelemelerde bulundu.

OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, haziranda bir önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gidecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir