Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kira Sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı Üzerinden Yapılmasına Yönelik Çalışmaları Hızlandırıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların Kasım 2024’te başladığını duyurdu.

Şu anda, taşınmaz sahipleri gerçek kişiler tarafından e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünden hazırlanan sözleşmeler kiracılar tarafından onaylanabiliyor. Bu hizmet aracılığıyla oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak, e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

”Emlak Danışmanları Mesleğini Resmi Olarak İcra Edecek”

Çalışmanın ikinci aşamasında ise e-Devlet’ten kira sözleşmesi hizmeti bugün itibarıyla emlakçılar için de hizmete açıldı.

TEDB Başkanı Hakan Akçam, kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında kira kontratını imzalayabildiğini ancak emlak danışmanlarının bu sürece dahil olmadığını belirtti.

Bugünden itibaren uygulamanın emlakçılar için de geçerli olduğunu duyuran Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek. Kira kontratı oluşturan emlak danışmanı, barkodlu belge çıkarabilecek. Dolayısıyla, emlak danışmanları mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleğini resmi olarak icra edecek” şeklinde açıklamada bulundu.

”Kira Kontratlarının e-Devlet Üzerinden Yapılma Zorunluluğu Getirilmeli”

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınacağını belirterek, kira artış oranı, kiracının güvenirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini vurguladı.

Sistemle ilgili güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini belirten Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmesi durumunda, ev sahibi ile kiracı arasındaki problemlerin çözülebileceğine dikkat çeken Akçam, böylece dolandırıcılık olaylarının da önlenebileceğini belirtti.

Related Posts

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ikinci çeyreği rekorla tamamladı

ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da karşılıklı tarifeleri açıklaması sonrasında sert düşüşle başladığı ikinci çeyreği yeni rekorlarla tamamladı.

Altın, dolar, ve borsa: Hangisi ilk yarıda zirvede?

Piyasalarda yılın ilk yarısı geride kalırken, Ocak-Haziran 2025 döneminde en fazla getiri sunan yatırım aracı belli oldu. Peki hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? En çok kazandıran hangi yatırım aracı oldu? İşte detaylar…

Turizmin hiç durmadığı kent: Manavgat

Ülkemizin toplam turizm gelirinin yüzde 10’undan fazlasını tek başına kazandıran Manavgat, 12 ay boyunca turizmin cazibe merkezi olacak.

Altın almak için en doğru saat açıklandı! Fiyatlar bu zaman diliminde düşüyor

Altın alımında doğru gün kadar doğru saat de büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, özellikle sabah saatleri fiyatların daha düşük ve istikrarlı seyrettiği dönemler olarak öne çıkıyor. Gün içindeki dalgalanmaları takip etmeyen yatırımcılar ise zarar etme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Dünya devi firmadan görülmemiş kampanya. Türkiye’de de bir çok şubesi var ürünlerinin girmediği ev yok

Dünyanın en büyük mobilya perakendecisi IKEA, ekonomik zorluklarla mücadele eden tüketicilere destek olmak için restoranlarında yüzde 50’ye varan indirim kampanyası başlatıyor. Türkiye’deki şubelerinde de uygulanması beklenen bu indirimlerin yanı …

Barınma ve kira krizi TBMM gündeminde: En yüksek açlık sınırının yüzde 25’i oranında kira desteği verilmesi sosyal devlet ilkesinin gereğidir

Barınma ve kira krizi TBMM gündeminde: En yüksek açlık sınırının yüzde 25’i oranında kira desteği verilmesi sosyal devlet ilkesinin gereğidir