Hal yasası sil baştan: Cezalar artıyor, üreticiye vergi muafiyeti, perakendeciye alım zorunluluğu yolda

Sebze ve Meyve Ticaretinde Yeni Düzenlemeler

Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretinde önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Yapılacak düzenleme ile toptancı hallerinin kuruluş izinleri artık belediyelerden değil, Ticaret Bakanlığı’ndan alınacak. Bu taslak düzenleme ile toptancı halleri, ürün satış ve sevkiyat süreçlerinden üretici örgütlerine destek sağlanmasına kadar birçok alanda köklü değişiklikler içeriyor.

Kayıt dışılığı önlemeyi, üreticileri desteklemeyi ve rekabeti sağlam kılmayı amaçlayan bu düzenleme ile piyasadaki mali yaptırımlar artırılacak ve sektörün daha şeffaf bir yapıya kavuşması hedefleniyor. Ayrıca, piyasayı manipüle edenlere verilecek cezalar da 177 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarılacak.

Türkiye gazetesinin aktardığı bilgilere göre, hal kayıt sistemine bildirim zorunluluğu genişletilecek ve satışa sunulmamış, depolanan ürünlerin de bildirilmesi sağlanacak. Üretici örgütlerinden alınan ürünlerden gelir vergisi kesilmeyecek ve bazı perakendecilerin en fazla %20’sinin üreticiden alınması zorunlu olabilecek.

Aynı hal içinde komisyoncuların ve tüccarların birbirlerine ürün devretmesi yasaklanacak. Komisyoncular, satış bedelini en geç 30 gün içinde ödemekle yükümlü olacak ve ödemeler banka aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Bu düzenleme ile serbest rekabeti engelleyenlere verilen cezalar artırılacak ve ödenmeyen mal bedelleri için caydırıcı cezalar getirilecek. Bozulan ürünleri usulsüz şekilde imha edenlere 200 bin TL ceza uygulanacak ve 3 yıl boyunca üretim desteğinden yararlanamayacaklar. Standartlara uymayan ambalajlama ve taşıma işlemleri için 36 bin TL, üreticiden alım yükümlülüğünü ihlal eden perakendecilere ise yılda 50 milyon TL ceza kesilecek.

Son olarak, depolanabilir ürünlerin nakliye ve muhafazası için Ticaret Bakanlığı’na destek sağlama yetkisi verilecek.

Related Posts

Bakan Işıkhan: “İŞKUR Gençlik Programı” ile gençlerin yanındayız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Gençler, gelecek sizin biz de İŞKUR Gençlik ile sizin yanınızdayız.” ifadesini kullandı.

Kıtlığın faili İsrail, ‘kıtlık yaşanmaması’ için Gazze’ye gıda geçişine izin verdi

İsrail, Gazze’de soykırım saldırılarını sürdürürken bir yandan da neden olduğu açlığı silah olarak kullanıyor. İsrail’in gıda geçişlerine izin vermemesi nedeniyle bölgede kıtlık hat safhaya ulaşırken, Tel Aviv yönetimi geri adım attı. İsrail, ‘kıtlık yaşanmaması’ adına Gazze’ye gıda geçişlerine izin verileceğini açıkladı. Kararın, ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere İsrail’e uygulanan siyasi baskı nedeniyle alındığı aktarıldı. Kararın, aşırı sağcı itirazlara rağmen oylamasız alındığı da aktarıldı.

Borsa haftanın son işlem gününü yükselişe tamamladı (16 Mayıs 2025)

BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 127,06 puan artarken, toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde bankacılık, en çok …

Her 5 aileden biri yoksul

TÜİK verilerine göre, ailelerin yüzde 21.2’si yoksul durumda. Ekonomik kriz ile birlikte geniş ailelerde bu oran yüzde 26.9’a çıkıyor. Bu ailelerin yüzde 30.2’si evini ısıtamıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: O zorunlulukta yeni tarih!

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt satışlarında vergi denetimini artırmak amacıyla uygulamaya konulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında önemli bir duyuru yaptı. Taşıt sahipleri, gerekli işlemleri 2 Haziran 2025’e kadar tamamladıkları takdirde, TTB montajı için süre 30 Haziran 2025’e kadar uzatılacak.

1 kavanoz dolusu enflasyon

Memur emeklisi Nihat Dirican, 8 ay boyunca bir kavanoz dolusu bozuk para biriktirdi. 8.3 kilo ağırlığındaki kavanozdan sadece 998 lira çıktı. Üstelik kavanoz 8 ayda yüzde 24 değer kaybetti.