Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı konulu seminer düzenlendi

100. Yıl Kutlamaları: Türk-Japon İlişkileri Semineri Ankara Üniversitesi’nde Gerçekleşti

Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği desteğiyle Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (APAM) tarafından düzenlenen seminerde, diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılında Türk-Japon ilişkileri ele alındı.

Ankara Üniversitesi 100. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Japonya’daki Toyo Üniversitesinden Prof. Dr. Nobuo Misawa, APAM Müdürü Prof. Dr. Ali Merthan Dündar, TOBB Üniversitesinden Doç. Dr. Bahadır Pehlivantürk, Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nejat Bora Sayan ve öğrenciler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin Lozan Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle başladığını hatırlattı ve iki ülke arasındaki dostluğun tarihsel süreçte çeşitli zorluklara rağmen güçlendiğini vurguladı.

Büyükelçi, 2013 yılında iki ülkenin ilişkilerinin stratejik ortaklık seviyesine taşındığını belirtti.

Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen ise gönderdiği video mesajda, Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkinin önemine değindi ve APAM’ın bu ilişkiye akademik katkı sağladığını ifade etti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünüvar da Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun temellerine işaret ederek, iki ülkenin tarihsel olarak birbirlerine destek olduğunu ve dostluklarının felaketler karşısında daha da güçlendiğini söyledi.

Prof. Dr. Nobuo ise Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin iki perspektiften incelenebileceğini belirtti ve 100. yıllık ilişkilerin değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

TOBB Üniversitesinden Doç. Dr. Pehlivantürk, dış yardım ve kalkınma işbirliğinin Türk-Japon ilişkilerinde önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki yardım geleneğinin dostluğu pekiştirdiğini ifade etti.

APAM Müdürü Prof. Dr. Dündar, Türkiye’de Japonya’ya olan ilginin arttığına işaret ederek, popüler kültür unsurlarının ilişkileri canlı tutabileceğini belirtti.

Türk Japon Vakfı Başkanı Sayan, ilişkilerin 100 yılın ötesinde olduğunu ve farklı bölgelerde kutlandığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir