Kurban keseceklerin dikkat etmesi gerekenler… Uyarı geldi: Zehirlenmeye kadar götürebilir

Etin Saklanması ve İşlenmesi Hakkında Uzmanından Öneriler

Kilis Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Osman Yardımcı, etin doğru bir şekilde saklanması ve işlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Etin sıcaklığı ve poşetin havasızlığı birleşince et yanıyor, yeşeriyor ve bu durum insanı zehirlenmeye kadar götürebilir” açıklamasında bulundu.

Etin kesildikten sonra serin ve hava alan bir yerde sini veya tepsiye yayılması gerektiğini belirten Yardımcı, etlerin üst üste gelmeyecek şekilde 2-3 saatte bir ters düz edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu uygulamanın amacının, et üzerindeki bakterileri atmak ve etin yumuşak olmasını sağlamak olduğunu belirtti.

İmkanı olan vatandaşların etlerini kasapların dolaplarında bekletebileceğini belirten Yardımcı, “Etler ters düz edildikten sonra kasalara konularak dolaba yerleştirilmeli. İmkanı olan vatandaşlarımız, etleri 1 günlüğüne kasabın dolabında dinlendirebilir” dedi.

‘POŞETTE DEĞİL, AÇIK KAPTA SAKLAYIN’

Evde et saklayacak vatandaşlara da önerilerde bulunan Yardımcı, etin poşetle dolaba konulmaması gerektiğini vurgulayarak, “Eti ayırdıktan sonra ağzı açık plastik kaplarda veya buzdolabı kasalarında saklayın. Derin donduruculara konulacaksa eğer et dinlendirildikten sonra, buzdolabı poşetlerine dikkatli yerleştirin. Ayrıca ihtiyaca göre parçalayıp tüketilecek miktarda dondurun” önerisinde bulundu.

Etin işlenmesinde uzmanlık gerektiğine de vurgu yapan Yardımcı, kasapların profesyonelce iş yaptığını ve vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti. “Vatandaş evde kendi parçalamaya kalkarsa daha çok fire verir, et çöpe gider ya da bu işlem sırasında kişi elini kesebilir. Ustaysa yapabilir ama değilse kasaba götürmek daha bereketli olur” diye konuştu.

‘KURBANLIK ALIRKEN DİNİ VECİBELERE DİKKAT EDİN’

Kurbanlık seçiminde dini vecibelere uygun hareket edilmesi gerektiğine değinen Yardımcı, “Yaşını doldurmamış hayvan kurban olmaz. Dinimiz zorlama yapmaz, gücün varsa kes diyor. Gösteriş için değil ibadet için yapılmalı. Belediyelerin belirlediği yerlerde veteriner kontrolünde kesim yapılmalı” uyarısında bulundu.

Siparişle alınan kurbanlara da dikkat çeken Yardımcı, bazı zincir marketlerde bayramdan önce kesim yapıldığını ve vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti. “Bayramın ilk günü elimize gelen etler arasında kurban eti gibi görünmeyen vakalar oldu. Küçükbaş hayvanı ‘mini koç’ diye satıyorlar. Böyle bir şey olmaz, ‘mini koç’ diye bir terim yok. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olmalı” dedi.

Related Posts

Bayrama-mutlu-giren-yok

Çift maaşlı bürokratlar, babadan gayrimenkul zenginleri, kara para ve yasa dışı kumarcılar bayram keyfindeyken vatandaş kara kara geleceğini düşünüyor.

Trump ile Musk arasındaki gerilim Tesla hisselerini vurdu

ABD Başkanı Donald Trump ile Tesla Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk arasında vergi indirimi tasarısı nedeniyle yaşanan gerilimle Tesla’nın hisseleri yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti.

Pandemi dönemi Almanya milyonerlerini coşturdu: İşte zenginleşmelerinin sırrı!

Yabancı basın tarafından Almanya’daki milyoner sayısının pandemi sırasında önemli ölçüde arttığı açıklandı. 2021’de en az bir milyon vergiye tabi avro bildiren vatandaşların sayısı yaklaşık 34.500’e yükseldi. İstatistikçiler, bunun bir yıl öncesine …

Borsa haftayı yükselişle kapattı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, arife günü işlemlerini yüzde 0,12 artışla 9.486,56 puandan tamamladı. İşlem hacmi 28 milyar lirayı bulurken, en fazla kazandıran sektör yüzde 1,96 ile bilişim oldu.

Hükümetin 600 bin kamu işçisine sunacağı ilk teklifin tarihi belli oldu

Hükümetin 600 bin kamu işçisine sunacağı ilk teklifin tarihi belli oldu

Uzman isim bayram sonrası gram altının kaç TL olacağı açıklandı

Son zamanlarda rekor kıran gram altın yükselişini sürdürüyor. Kapalıçarşı kuyumcuları altının yılsonunda 5 bin TL seviyesine gelebileceğini söylediler. Bayram ve sonrası altında yukarı doğru bir ivme bekleyen kuyumcular, yılsonuna doğru 3-4 aylık …