Rümeysa Öztürk bugün hakim karşısına çıkıyor

Fulbright Burslu Öğrenci Öztürk’ün Vermont’a Nakli İtirazla Sonuçlandı

Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi’nde Fulbright burslusu olarak doktora yapan Rümeysa Öztürk, Louisiana’dan Vermont’a nakledilmesine ilişkin ABD hükümetinin itirazının New York’taki mahkeme tarafından reddedildiğini öğrendi. Öztürk, yaklaşık 6 haftadır gözaltında tutuluyordu.

Temyiz heyetinde yer alan yargıçlar, ABD Adalet Bakanlığından Vermont Federal Bölge Mahkemesi’nin verdiği nakil kararına uymasını istedi. Vermont’taki Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’ne (ICE) ait bir gözaltı merkezine nakledilmesine karar verilen Öztürk’ün en geç 14 Mayıs’a kadar taşınması gerektiği belirlendi.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Direktör Yardımcısı Esha Bhandari, karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Hiç kimse siyasi görüşleri nedeniyle tutuklanmamalı. Rümeysa Öztürk’ün gözaltında geçirdiği her gün fazladır.” şeklinde konuştu.

Öztürk’ün tutukluluğuna yapılan itiraz ve kefaletle serbest bırakılma talebi, 9 Mayıs’ta Vermont’taki federal mahkemede ele alınacak.

Rümeysa Öztürk’ün Gözaltına Alınması ve İptal Edilen Vizesi

Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı Massachusetts’te arkadaşlarıyla iftara giderken, yüzleri maskeli altı ICE görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini duyurdu. Rubio, “Hamas destekçisi” olarak tanımladığı ve İsrail karşıtı faaliyetlerde bulunduğunu iddia ettiği 300’den fazla yabancı öğrencinin vizelerinin iptal edildiğini açıklamıştı. ABD’li federal yargıç Denise Casper, Öztürk’ün ülkesine gönderilmesine karşı geçici durdurma kararı almıştı. Öztürk’ün öğrenim gördüğü Tufts Üniversitesi de öğrencisinin serbest bırakılmasını istemişti.

Related Posts

İsveç, Estonya’dan hapishane kiralamaya hazırlanıyor

İsveç hükûmeti, artan suç ve mahkum sayısı nedeniyle Estonya’daki hapishanelerden 600 hücre kiralamaya hazırlanıyor. Stockholm ve Tallinn arasında Haziran ayında imzalanan anlaşma, İsveç’in ceza sisteminde yeni bir dönemi başlatıyor. Kriminalvården …

Grok kaldığı yerden devam etti: Önce özür sonra hakaret

Sosyal medya platformu X’in sahibi olan Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI, sohbet robotu Grok’un krize neden olan cevaplarına ilişkin özür mesajı yayınladı. Şirket, Grok’un davranışlarına ilişkin “birçok kişinin yaşadığı korkunç davranış için derinden özür dileriz” açıklaması yaptı. Şirket, Grok’un güncellendiğini belirtti ancak sohbet robotunun X platformunda hakaret içeren cevaplar vermeye devam ettiği görüldü.

Afrika’da tarihi ateşkes: İsyancılar silah bıraktı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 3R ve UPC adlı silahlı grupların liderleri, 19 Nisan’da Çad’ın arabuluculuğuyla imzalanan barış anlaşması kapsamında silah bıraktı. Başkent Bangui’de düzenlenen törende, Ali Darassa ve General Sembé Bobo örgütlerinin …

DEM Parti heyeti, Mesut Barzani ile görüştü

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, siyasetçiler Ahmet Türk ve Leyla Zana ile bazı milletvekillerinden oluşan heyet, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) eski Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

AKP’li eski vekilden çarpıcı öneri

AKP’li eski vekil Şamil Tayyar’dan, terör örgütü PKK üyesi bir grubun silah bırakmasının ardından dikkat çeken bir çıkış geldi. Süreci başarıya ulaştıracak “daha etkili” stratejiye ihtiyaç olduğunu savunan Tayyar, bunun YPG’yi de kapsayacak şekilde genişletilmesi önerisinde bulundu.

Kilise sandılar truva atı çıktı: Putin’in casusluk merkezi ifşa oldu

İsveç’in Vasteras şehri yakınlarında, Stockholm-Vasteras Havalimanı’na sadece 300 metre mesafede yer alan soğan kubbeli Rus Ortodoks Kilisesi, son dönemde İsveç istihbarat birimlerinin odağına oturdu. 2023 Kasım’ının sonlarında açılan bu kilise …