“`html
Saadet Partisi, 24 Kasım tarihinde gerçekleştirilen 9. Olağan Büyük Kongre’sinde genel başkanlıkta bir yenilik yaptı.
Temel Karamollaoğlu, yaşı ve sağlık durumu nedeniyle 13 yıllık genel başkanlık görevini, İstanbul Milletvekili Birol Aydın ve eski genel başkan Mustafa Kamalak’a karşı desteklediği Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan’a devretti.
47 yaşındaki Mahmut Arıkan, uzun yıllar “ak saçlıların” liderlik ettiği Saadet Partisi’nin, kendi deyimiyle “siyah saçlı” olan ilk genel başkanıdır. Arıkan, genel başkanlık dönemini “yeni nesil siyaseti” hayata geçirme amacıyla şekillendirecek.
BBC Türkçe gibi önemli medya kuruluşlarına konuşan Arıkan, kongre süreci, partisinin gelecek stratejileri, iktidar partisiyle ilişkiler ve ittifak politikalarıyla ilgili kapsamlı bilgiler paylaştı.
14 Mayıs 2023 seçimlerinde TBMM’ye giren Arıkan, Saadet Partisi’nin genç yaşta siyasete başlayan bir yüzü olsa da ulusal ölçekte çok tanınan bir figür değil. Arıkan, henüz tanınmıyor olmasının bir avantaj olduğuna inanıyor:
“Cumhurbaşkanı’nın ‘Milli Görüş gömleğini çıkardım’ şeklindeki ifadeleri, merhum Erbakan Hocamızın yaşını da vurguluyordu. Genç bir genel başkan olarak sahada yer alacağım. Siyasete yeni yüzler katılmalı. Geçmişe dair bagajı olmayan bir siyaset tarzıyla, geleceğe dönük vizyonumuzu ön yargılardan arındırarak oluşturacağız. Türkiye’nin en büyük partisi kararsızlar ve bu kitle yüzde 34-35 arasında değişiyor. İşte bu yüzden yeni yüzler arıyoruz. Biz de bu kararsız seçmenlerin oyunu almak için çaba göstereceğiz.”
Geçmişte denenen yöntemlerin başarı getirmediğini, 22 yıl sonra iktidarın hala yüzde 52 oy aldığını hatırlatan Arıkan, “Aynı yöntemleri benimsememiz halinde sonuç yine aynı olacaktır. Yüzde 52 oranını yüzde 49’a indirmek için çözüm yolları bulmalıyız” diye belirtti.
‘İTTİFAK GÖRÜŞMELERİMİZE AÇIK OLACAĞIZ’
“Bugün bir ittifak yapacağımıza dair açıklama yapmanın pek mantıklı olmadığını düşünüyorum. İleride bu konuda ön yargısız ve bagajsız tüm ittifak görüşmelerine açık olacağız” dedi.
YRP İLE İLİŞKİLER: O İŞ AYRI
Cumhur İttifakı’ndan ayrılan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, önceki hafta yaptığı açıklamada, Saadet Partisi ile benzer görüşlere sahip olduklarını ve gelecekte bir iş birliği yapmaktan çekinmeyeceklerini belirtmişti.
Arıkan, Erbakan’ın kendisini arayarak tebrik ettiğini ve Yeniden Refah Partisi’nden bir heyetin hayırlı olsun ziyaretinde bulunduğunu dile getirdi. Ancak bu partiyle konularında mesafe koymanın önemli olduğuna vurgu yaptı:
“Bütün siyasi partilere karşı olan yaklaşımımız, Yeniden Refah’a da benzer. Süleyman Soylu’nun Meclis’te Sırrı Süreyya Önder’e söylediği o meşhur ‘hakkınızı helal edin’ ifadesinin ardından Önder de ‘O iş ayrı’ demişti. Gerçekten o mesele diğer görüşmelerimizden apayrı değil. 160 partiye nasıl bakıyorsak, onlara da aynı şekilde yaklaşacağız.”
‘AK PARTİ’YLE İTTİFAK İHTİMALI
Arıkan, ittifak konusuna ilişkin Adalet ve Kalkınma Partisi ile kapılarının açık olup olmadığını sorduğunda, “Ne tür bir yaklaşım göstereceklerine bağlı. Ülkenin yeni dönemi için neler önerileceği, bu durumların üzerinden ilerleyebiliriz” yanıtını verdi. Ancak, AKP ile bir ittifak konusunda umutlu olmadığını belirtti:
“Kongreye katılan tüm siyasi parti liderlerine telefon açarak teşekkür edeceğim. Lüzumsuz gurur ve ego sergilemekten kaçınmalıyız. Ülkemiz ciddi bir dönüşüm geçiriyor. Suriye ve Gazze’de yaşanan gelişmeleri hep birlikte izliyoruz. Dünya yeniden şekillenirken, Ortadoğu’da haritalar yeniden çiziliyor. Ego yarıştırmanın zamanı değil. Bu sözleri ifade ederken dikkatli oluyorum çünkü AK Parti’ye yeşil ışık yakıyormuşum gibi bir algı oluşmasını istemem.”
İktidar partisinden henüz tebrik arayan olmadığını dile getiren Arıkan, 22 yıllık iktidarı değiştirecek yeni bir siyaset anlayışının gerekliliğini vurguladı. “Bu nedenle sağlıklı bir diyalog kurmalıyız. Bir futbol takımı mantığıyla değil, yanlışa en sert şekilde yanıt vererek, doğru olanları da zamanla takdir ederek, seçmenle yeniden bir ilişki kurmalıyız” ifadesini kullandı.
Siyasetin normalleşmesi gerektiğinin altını çizen Arıkan, ancak CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Erdoğan ile görüşmesinin yanlış yorumlara yol açtığını vurguladı ve “diyalog” vurgusunu yaptı:
“Benim kastettiğim normalleşme, yanlışa en sert muhalefeti yapmaktır. Diğer partiler hakkında spekülasyona girmeyi istemem ama Meclis’te iktidarı en çok zorlayan grup, Saadet-Gelecek Grubu’dur. Sayımız az olmasına karşın etkili muhalefet yaparak, geçmişten gelen deneyimimizle AK Parti’nin hatalarını yüzlerine karşı dile getirmemiz orada bir etki yaratıyor. Bu hareketin sürdürülmesi gerekiyor ve doğru işlerin de alkışlanması gerektiğine inanıyorum.”
‘ÇATI PARTİ GÖRÜŞMELERİ YÜRÜYOR’
Siyasi kulislerde, DEVA Partisi ile eşgüdüm kurma noktasında ilerleme kaydedilememesi üzerine, grubu olmayan muhalefet partilerinin bir “çatı parti” formülü üzerinde çalıştığı konuşuluyor.
“Bu her zaman masada, Sayın Davutoğlu ve Sayın Babacan ile bir buçuk yıldır bu konu üzerinde görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmelerin Türkiye için anlamlı olacağına inanıyorum. Yeni nesil siyasette bunu başarmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Saadet Partisi lideri, Millet İttifakı’nın artık mevcut bir yapı olmadığını, CHP ile de bir ittifak durumunun söz konusu olmayacağına değindi. Türkiye’de yeni bir “ikinci yol” oluşturma hedefinde olduklarını açıkladı.
‘YENİ NESİL SİYASETİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’
Arıkan, kongre konuşmasında ve sonraki sohbetlerinde, yeni dönem siyasetinin en çok üzerinde durduğu kavramın “yeni nesil siyaset” olduğunu ifade etti. Bu kavram hakkında detaylı bilgi vereceğini müjdeledi ve ön bilgileri de paylaştı:
“Kutuplaştırıcı dilden arındırılmış bir söylem geliştireceğiz. 22 yıldır iktidarı değiştiremeyen o eski dili güncelleyerek, bu oyları kazanmalıyız. Kongre konuşmasında özgürlük ile ilgili beş temel noktaya dikkat çektik: İnanç, adalet, ekmek, umut ve ülke özgürlüğü… Bu değerlerimizi savunarak, öncelikle hataları ortadan kaldırmak ve doğru adımlar atmak için çaba sarf etmeliyiz.”
‘DAHA AZ TOPLANTI, DAHA FAZLA SAHA ÇALIŞMASI’
Parti içindeki “ortak akıl” anlayışını benimseyeceğini kaydeden Arıkan, yakın süreçte hayata geçireceği projeleri şöyle özetledi:
“Bugün 270 bin üyemiz var. Onların görüşlerini değerlendireceğimiz bir platform oluşturduk. ‘Yeni nesil siyaset’ ve ‘ilk 100 gün Saadet Partisi ne yapmalı’ başlığı altında tüm üyelerimizin fikirlerini toplayacağız. Yapay zeka desteği alarak, bu verileri analiz edeceğiz ve siyasetimizin belirleyicisinde öncelikli rol oynayacak. ‘Daha az toplantı, daha fazla saha çalışması’ diyerek bir başlık belirledik. Tüm teşkilatlarla sahada aktif olacağız.”
‘DİNİ İSTİSMAR EDENLERLE MÜCADELE EDECEĞİZ’
AKP’nin 22 yıldır çeşitli dini sembol ve dili istismar ettiğini ifade eden Arıkan, “İnancın üzerindeki baskıyı ve tutsaklığı dile getirirken dikkatli olmalıyım. Bu benim ifadem, birçok kişinin tepkisini çekebilir. Ancak, din istismarına karşı da sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.
BAHÇELİ’NİN ÇAĞRISI: SÜRECİN ÖCALAN ÜZERİNDEN GÖTÜRÜLMESİNİ SAĞLIKLI GÖRMÜYORUM
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yapılan çağrıyı da değerlendiren Arıkan, Bahçeli’nin, AKP’nin iktidara geçiş sürecinde ve başkanlık sisteminin yürürlüğe girmesinde önemli etkisi olduğunu vurguladı.
Bahçeli’nin Öcalan çağrısının bu nedenle kayda değer olduğunu belirten Arıkan, ancak sorunların çözüm adresinin Meclis olduğunu ifade etti.
AKP grubunun ve başka partilerin de bu sürecin nedenleri hakkında bilgiye sahip olmadığını belirten Arıkan, “Cezaevinde olan kişiler yerine Meclis’in muhatap alınması gerektiğini” vurguladı:
“Öcalan üzerinden bu sürecin yürütülmesi sağlıklı değil. Kürt sorununa ilişkin tek temsilci Dem Parti değildir. AK Partisi, MHP, CHP gibi pek çok parti Kürt seçmenden oy almakta ve tüm bu partilerin Kürt vatandaşlarımızı temsil etmesi gerekir. Ancak Dem Parti’nin tek başına muhatap alınması yanlıştır.”
“`