Vize engeli kalkıyor! Çin, 4 ülkeye daha kapılarını açıyor

Çin, Vize Muafiyeti Programını Genişletiyor: Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt ve Bahreyn Vatandaşlarına Vizesiz Seyahat İmkanı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, yaptığı açıklamada Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt ve Bahreyn vatandaşlarının vize serbestisinden yararlanacağını belirtti.

Buna göre söz konusu ülkelerden gelen normal pasaport sahibi kişiler, 9 Haziran 2025-8 Haziran 2026 tarihlerinde Çin’e 30 günü aşmamak kaydıyla vizesiz seyahat edebilecek.

Vize muafiyeti iş, turizm, aile ziyaretleri ve geçiş amaçlı seyahatlerle sınırlı olacak.

Dört ülkenin vize muafiyeti programına dahil edilmesiyle bu kapsamda tek taraflı vize serbestisi sağlanan ülkelerin sayısı 47’e ulaştı.

Vize muafiyeti kararı, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN)-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK)-Çin Zirvesi’nin ardından geldi.

Çin, daha önce 2018’de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar ile karşılıklı vize muafiyeti anlaşması yapmıştı. Yeni düzenlemeyle KİK üyesi tüm ülkelerin vatandaşlarına Çin’e vizesiz seyahat imkanı sağlanmış oldu.

Vize Muafiyeti Düzenlemeleri

Pekin yönetimi, Kovid-19 salgınıyla kesilen yurt dışından seyahatleri ve turizmi canlandırmak amacıyla farklı ülkelerle vize muafiyeti düzenlemeleri yaparak Çin’e seyahatleri teşvik etmeyi amaçlıyor.

Çin hükümeti, 1 Aralık 2023’ten itibaren Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, İspanya ve Malezya vatandaşlarına tek taraflı olarak bir yıl boyunca 15 günlük vizesiz seyahat imkanı tanımıştı.

Çin 26 Ocak 2024’te Singapur ile 30 günle sınırlı, 28 Ocak 2024’te ise Tayland ile süresiz karşılıklı vize muafiyeti anlaşması imzalamıştı.

İsviçre, İrlanda, Macaristan, Avusturya, Belçika ve Lüksemburg, 14 Mart 2024’ten, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Malta, Estonya, Letonya ve Japonya 30 Kasım 2024’ten, Latin Amerika ülkeleri Brezilya, Arjantin, Şili, Peru ve Uruguay da 12 Haziran 2025’ten itibaren vize muafiyeti programına dahil edilmişti.

Çin, ayrıca 54 ülkenin vatandaşlarına da başka ülkelere seyahatlerinde Çin’den vizesiz geçiş süresini 10 güne kadar uzatmıştı.

Çin, halihazırda 18 ülkeye standart pasaport sahipleri için karşılıklı vize muafiyeti uyguluyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu çok sayıda ülkeyle de diplomatik, özel ve hizmet pasaportu sahipleri için karşılıklı vize muafiyeti bulunuyor.

Related Posts

Van Gölü’nde Dalış Eğitim Projesi

Yukarı Deniz Derneği, 50 kişiye dalgıçlık eğitimi vererek Van Gölü’nü turizme kazandırıyor.

İsveç, Estonya’dan hapishane kiralamaya hazırlanıyor

İsveç hükûmeti, artan suç ve mahkum sayısı nedeniyle Estonya’daki hapishanelerden 600 hücre kiralamaya hazırlanıyor. Stockholm ve Tallinn arasında Haziran ayında imzalanan anlaşma, İsveç’in ceza sisteminde yeni bir dönemi başlatıyor. Kriminalvården …

Grok kaldığı yerden devam etti: Önce özür sonra hakaret

Sosyal medya platformu X’in sahibi olan Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI, sohbet robotu Grok’un krize neden olan cevaplarına ilişkin özür mesajı yayınladı. Şirket, Grok’un davranışlarına ilişkin “birçok kişinin yaşadığı korkunç davranış için derinden özür dileriz” açıklaması yaptı. Şirket, Grok’un güncellendiğini belirtti ancak sohbet robotunun X platformunda hakaret içeren cevaplar vermeye devam ettiği görüldü.

Afrika’da tarihi ateşkes: İsyancılar silah bıraktı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 3R ve UPC adlı silahlı grupların liderleri, 19 Nisan’da Çad’ın arabuluculuğuyla imzalanan barış anlaşması kapsamında silah bıraktı. Başkent Bangui’de düzenlenen törende, Ali Darassa ve General Sembé Bobo örgütlerinin …

DEM Parti heyeti, Mesut Barzani ile görüştü

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, siyasetçiler Ahmet Türk ve Leyla Zana ile bazı milletvekillerinden oluşan heyet, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) eski Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

AKP’li eski vekilden çarpıcı öneri

AKP’li eski vekil Şamil Tayyar’dan, terör örgütü PKK üyesi bir grubun silah bırakmasının ardından dikkat çeken bir çıkış geldi. Süreci başarıya ulaştıracak “daha etkili” stratejiye ihtiyaç olduğunu savunan Tayyar, bunun YPG’yi de kapsayacak şekilde genişletilmesi önerisinde bulundu.