Yeraltında 3.5 trilyon dolar var

Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Maden İhracatındaki Beklentilerini Açıkladı

Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, maden ihracatında geçen yılın rakamlarını aşmayı umduklarını belirtti. Yılmaz, geçtiğimiz yılı yaklaşık olarak 6 milyar dolarla kapattıklarını söyledi ve bu yılın da 4.2 ila 4.4 arasında benzer bir rakamla tamamlanacağını öngördü.

Diyalogla Çözülebilecek Sorunlar

Türkiye’nin madencilik potansiyeline işaret eden Yılmaz, ülkenin 3.5 trilyon dolarlık yeraltı potansiyeline sahip olduğunu ancak halen açık verildiğini vurguladı. Yeşil dönüşüm sürecinde daha fazla madencilik yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, madenciliği lokomotif sektör olarak kullanmanın önemine değindi.

Mehmet Yılmaz, madencilik üretiminin artması için mevzuat değişikliği ve diyalogun önemine dikkat çekerek, altın üretiminin artışının açığı azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğine değindi. Altın fiyatlarındaki artışın dış ticaret açığını büyüteceğini belirten Yılmaz, insan ve çevre faktörlerinin öncelikli olduğunu ve daha fazla üretim yapılması gerektiğini belirtti.

Bordadaki Katma Değer Potansiyeli

Bor madeni ile ilgili konuşan Yılmaz, Türkiye’nin dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 70’ine sahip olduğunu belirtti. Uç ürüne dönüştürülebilen borun önemine değinen Yılmaz, bu şekilde muazzam bir katma değer yaratılabileceğine dikkat çekti. Ham borun 300-500 dolar civarında değerinde olduğunu ancak ara ürüne dönüştürüldüğünde fiyatının 4 bin dolara kadar çıkabileceğini ifade etti. Yılmaz, cam ve zırh teknolojilerinin ülkede geliştirilmesi durumunda, bir ton ham borun değerinin 500 bin dolara kadar çıkabileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir